Burcht van Voorne

Midden in het dorp Oostvoorne, liggen de resten van de Burcht van Voorne, of in de volksmond beter bekend als de Jacoba burcht. Dit bijzondere monument is te bezoeken op aanvraag bij een van onze vrijwilligers en ervaren gidsen. U kunt een mail te sturen naar info@evenementenoostvoorne.nl met verzoek voor rondleiding. Tevens kan de burcht gebruikt worden voor het maken van professionele foto reportages, tarief in overleg.

Geschiedenis Burcht van Voorne

De burcht heeft zijn oorsprong aan het begin van de 12e eeuw en is daarmee een van de oudste van Nederland. De Heren van Voorne hebben als eerste de burcht bewoond.  Rondom de burcht, met name op de Hofweide ontstond een diversiteit aan gebouwen, waarvan alleen Huis Overburgh nog bestaat en tot op vandaag bewoond wordt.
In 1372 komt de burcht in bezit van het geslacht van Beieren, een van de bekendste personen uit dit geslacht is Vrouwe Jacoba van Beieren. Zij komt samen met haar man Frank van Borselen regelmatig naar de burcht om de Valkenjacht te beoefenen.
In 1552 wordt de Burcht van Voorne grotendeels ontmanteld omdat men bang is voor een invasie van Fransen over zee. Daarna raakt de burcht snel in vergetelheid. In 1934 werd in het kader van de werkverschaffing, onder leiding van Ir. J. Kalf, de burcht weer opgegraven.

Klik hier voor het gehele historische overzicht van de burcht van Voorne