Jacoba van Beieren is het stralende middelpunt van het Buytenlust Festival. Zij is onlosmakelijk verbonden aan Oostvoorne en zal dan ook schrijden over het festival. Maar wie was Jacoba van Beieren precies? En wat is het verhaal van Elma van Geest die de rol van Jacoba van Beieren vervult? Je leest het in deze blog!

Terug in de tijd, het verhaal van Jacoba

Jacoba van Beieren is één van de beroemdste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Ze was moedig en standvastig in een moeilijke politieke episode uit de vaderlandse geschiedenis. Ze kreeg de titels gravin van Holland en Zeeland na de dood van haar vader en niet iedereen was het hier mee eens. Ondanks dat haar bezit van alle kanten belaagd werd bleef ze er haar hele leven voor vechten. Jacoba van Beieren werd geboren op 16 juli 1401.

Jacoba groeide op als dochter van Willem VI (1365-1417), hertog van Beieren en graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Haar moeder was Margaretha van Bourgondië (1374-1441). Als enig kind erfde ze de gebieden van haar vader. Het was in die tijd echter niet gebruikelijk dat een vrouw regeerde over graafschappen. Dus toen Willem VI overleed en Jacoba de gebieden in handen kreeg, waren er vanaf het begin veel kapers op de kust om Jacoba’s bezittingen af te pakken. Jacoba was op dat moment bovendien weduwe geworden, aangezien haar eerste man, Jan van Touraine, overleden was in 1416. Na drie huwelijken trouwde ze uiteindelijk met de Zeeuwse edelman Frank van Borssele. Met hem leefde ze nog een aantal jaar gelukkig samen, voor ze in 1436 op 35-jarige leeftijd stierf aan de tering.

Bron: http://www.isgeschiedenis.nl

Het verhaal van de vrouw achter Jacoba

Al 12 jaar vervuld Elma van Geest de eervolle rol van Jacoba met veel enthousiasme. Ze vond het een eer om Jacoba te mogen zijn voor zo’n mooi dorp als Oostvoorne. Ze vindt het elk jaar weer een feeste om deze mensen te mogen uitbeelden met haar fantastische team. Op deze manier wilt ze haar steentje bijdragen aan Oostvoorne. Ze is een echte Westvoornse en hoopt op deze manier het dorp te promoten voor de inwoners en de toeristen.

Hoe Elma naar Jacoba van Beieren kijkt? Ze was een hele sterke persoonlijkheid. Een vrouw die haar tijd ver vooruit was. Ze is wel 4 keer getrouwd geweest en de laatste keer was het pas echte liefde. Het is zonde dat zo’n vrouw al op 35 jarige leeftijd overleed.

Elma wilt graag met haar rol een stukje geschiedenis overdragen. Iedereen moet weten wie Jacoba van Beieren was. De Burcht is hier ook onderdeel van, ook al was ze hier niet vaak, het was wel haar eigendom. Naast Jacoba was Frank van Borselen natuurlijk ook een belangrijke hoofdpersoon. 25 jaar werd hij door Henk van der Werk vervuld, helaas is hij op 31 januari 2012 overleden op 64 jarige leeftijd. Gert Griffioen heeft daarna de rol op zich genomen en speelt al een aantal jaren Frank van Borselen.

Elma is dankbaar dat ze deze rol mag vervullen. Ze zijn met zulke leuke mensen die Jacoba van Beieren, Frank van Borselen, de schout, hofdame en dienstmeisjes mogen uitbeelden. Hierdoor geniet ze elk jaar weer enorm!